image

Vyhledat v katalogu

Drobečková navigace

Úvod > Stará struktura nemazat > Aktuality > Zlato jako investice

Zlato jako investice



Zlato je vzácný kov s mnoha unikátními vlastnostmi. Na rozdíl od jiných kovů je chemicky velmi stabilní. Výborně vede teplo i elektrický proud. Vyniká tažností a kujností.

Ryzí zlato je měkké, ale velmi těžké. Jeho hustota je dvakrát vyšší než hustota olova. Zlato je také dosti vzácné, a tedy i drahé. Kombinace všech těchto vlastností zlatu předurčila roli téměř ideálního materiálu pro výrobu cenností a platidel. V moderní době pak zlato našlo široké uplatnění i v průmyslu a medicíně.

Zlato si do dnešní doby zachovalo ještě jednu důležitou roli - prostředku pro uchování hodnoty. Díky své vysoké ceně, dobré zpracovatelnosti a neškodnosti umožňuje zkoncentrovat velkou finanční hodnotu do malého objemu. Toho využívají lidé i státy, které v sejfech svých centrálních bank stále drží tuny zlatých rezerv.

Se zlatem se lze setkat v mnoha podobách. Vzhledem k tomu, že ryzí zlato je velmi měkké, pro výrobu šperků i oběžných mincí se vždy používalo ve formě slitin s jinými kovy, nejčastěji se stříbrem a mědí. Proto je u zlata kromě hmotnosti vždy určující i údaj o jeho ryzosti. Druh a podíl příměsí určuje tvrdost a barvu výsledné slitiny - od bílé po červenou.

Hmotnost zlata se udává buď v gramech nebo v tradičních jednotkách - trojských uncích, označovaných zkratkou "Oz." (trojská unce = 31,1034807 gramů). Podobně ryzost zlata se udává buď v tisícinách vyjadřujících podíl zlata ve slitině (např. 999,9/1000) nebo v tradičních karátech. Jeden karát představuje 1/24 zlata ve slitině. Ryzí zlato 999,9/1000 má tedy 24 karátů.

  • Zlato bylo a bude nejlegendárnější vzácný kov na světě
  • Poptávka po Zlatě byla, je a bude čím dál větší
  • Zlato má funkci také jako ochrana proti inflaci
  • Měna, Akcie a Cenné papíry ztrácí svojí hodnotu. Zlato nikdy na nulu nepůjde
  • Zlato si zachová hodnotu i v případě válek, sociálních a politických nestabilit a také u živelných pohrom
  • Zlato je hmatatelný a likvidní kapitál. Zlato je ta jediná a pravdivá mezinárodní měna
  • Reálné neboli fyzické Zlato je ta nejjistější a nejperspektivnější cesta investic
  • Zlato by mělo být jednou z částí optimálního finančního portfolia každého investora
  • Žádná jiná investice nemá takovou neotřesitelnou jistotu jako Zlato